Singurătate versus Izolare

sitting-below-milky-way

„Durerea o poţi încerca în singurătate, însă bucuria, pentru a o cunoaşte într-o măsură deplină, trebuie să o împarţi cu cineva.” Mark Twain

Ce este singurătatea?

În timp ce unele definiţii descriu singurătatea ca pe o stare de izolare sau de a fi singur, singurătatea este de fapt o stare de spirit. Singurătatea îi face pe oameni să se simtă goi pe dinăuntru, singuri și nedoriţi. Oamenii care sunt singuri de multe ori tânjesc după contactul uman, dar starea lor de spirit face dificilă crearea de legături cu alte persoane.

Despre singurătate s-au spus multe şi se vor mai spune. Ceva de genul: „mi-e frică, mi-e frică să dorm singurică…” loveşte în mai multe persoane. Cunosc destul de puţine persoane care se simt confortabil fiind singure. Pentru mulţi, cel mai bine e acasă, pentru că ne este frică de imaginea noastră proiectată prin ochii celor din jur. Frica de a nu te face de râs în faţa unor străini, de a deranja, de a fi pedepsit sau judecat ne paralizează. Problema este că NOI ne proiectăm o imagine cu persoana pe care dorim să o expunem şi nu ne acceptăm aşa cum suntem noi cu adevărat. Ne creăm aşteptări pe baza dorinţelor celor din jur, cel puţin asta credem, pentru că nu le cerem părerea. Ne minţim frumos, ne găsim scuze şi vinovaţi şi în final ajungem să ne izolăm.

Singurătatea este un sentiment uman universal, dar este, de asemenea, unul individual. A fi izolat este un sentiment mult mai complex decât sentimentele trecătoare de tristețe și de singurătate, ceea ce face ca tratarea acestei stări tulburătoare extrem de delicată.

Cu totii ne-am simţit singuri sau izolaţi sau ambele la un moment dat. Fie că a intervenit in viaţa noastră o schimbare, cum ar fi un nou loc de muncă sau o mutare într-o altă zonă sau chiar altă ţară, sentimentul de singurătate, de izolare, ne poate afecta atât emoţional, cât şi fizic.

Sunt oameni care se simt izolaţi fiind singuri, dar şi oameni care aleg să fie singuri, însă nu sunt neapărat izolaţi. Izolarea poate cauza nevoia de conexiune socială, aşa cum foamea ne face să poftim la mâncare. Și, uite așa, vedem disperarea de pe rețelele de socializare, când vânăm like-uri cu orice chip şi ne băgăm în seamă cu oricine. De obicei afişăm pe reţelele de socializare doar aspecte pozitive pentru a ne face cât mai plăcuţi, pentru a câştiga popularitate, dar asta nu înseamnă că suntem cu adevărat fericiţi sau că, brusc, după o poză care a adunat nu ştiu câte like-uri, nu mai suntem singuri. Socializarea virtuală nu este o soluţie, ci dimpotrivă, creează dependenţă şi este doar o iluzie. Realitatea este că persoanele care petrec mult timp, pe astfel de reţele de socializare, sunt extrem de singure.

Deşi izolarea îţi poate stimula creativitatea sau îţi poate îmbunătăţii chiar durata de atenţie, totuşi poate avea consecinţe mortale. Izolarea socială sau traiul de unul singur s-au dovedit a fi mult mai devastatoare pentru sănătatea unei persoane, decât sentimentul de singurătate.

Izolarea nu are o cauză comună, aşa că prevenţia sau chiar tratamentul pot să varieze extrem de mult. Un copil singuratic care se străduie să îşi facă prieteni la şcoală sau la locul de joacă are nevoi diferite faţă de un bătrân singur a cărui soţie tocmai a decedat. Ca să întelegi pe deplin sentimentul de izolare, trebuie să priveşti mai atent, în spatele imaginii.

Ce ne face fericiţi de-a lungul vieţii?

Unii ar spune faima sau bogăţia. Totuşi, s-a demonstrat că adevăratele premii ale vieţii sunt prietenii şi familia. Chiar dacă nevoia noastră de a conecta este înnăscută, unii dintre noi merg mereu acasă singuri.

Specia umană este în mod inevitabil o specie dependentă de societate, încă de la naştere. Suntem creaturi sociale ce avem nevoie de alţi oameni ca să ne simţim bine şi să ne dezvoltăm. În mod natural, acțiunea de a ne înconjura de oameni şi de a ne cultiva relaţiile cu ceilalţi, este antidotul unui trai fericit, sănătos şi bun.

Chiar şi cele mai profunde sentimente ale tale, sunt probabil împărtăşite de alţii. Are sens, nu? Cu toţii suntem implicaţi în asta, doar trebuie să încercam să nu pierdem busola, în lumea asta mare care se mişcă cu viteză din ce în ce mai mare. Așa că, simplul act de a ieşi din carapace ar putea duce la o conexiune, la o legătură, care va face să te simți mai puțin singur.

Sau, ai putea crea o experiență comună. Implică-te în ceea ce face altcineva şi bucură-te de experienţă împreună cu el. Nu degeaba se spune că este mai bine să dai, decât să primeşti. Puţine lucruri în viaţă îţi oferă atâtea satisfacţii, ca a face ceva bun pentru o altă persoană.

Doar simplul gest de a zâmbi oamenilor care trec pe lângă tine pe stradă sau o banală îmbrăţişare îţi pot oferi un sentiment de solidaritate cu ceilalți.

Poţi cădea uşor în gaura neagră a disperării atunci când nu ai nimic de făcut dar o zi plină te poate feri de necazuri în feluri nebănuite.

Nu sta pe margine, apucă-te de Zumba, du-te la cursuri de salsa, chiar dacă n-ai partener, apucă-te să înveţi o limbă străină. Cu cât suntem mai ocupaţi, cu atât suntem mai fericiţi, aşa spune la ştiinţă. Şi nu doar ştiinţa, ci şi experienţa mea proprie îmi spune acelaşi lucru. Atunci când oamenii te invită la o petrecere sau la o băută după muncă, du-te, fă un efort şi du-te. Vei fi surprins de cât de mult de vei distra şi s-ar putea să descoperi că mai sunt şi alţii ca tine, care trec prin aceeaşi stare. Acum s-ar putea să spuneţi că sunt puţin subiectivă când spun că şi scrisul ajută mult, simplul jurnal pe care ai putea să-l ţii, te ajută să-ţi exprimi sentimentele, să-i prioritizezi emoţiile.

Singurătatea poate că este bună, dar izolarea nu. Așa că, preia controlul asupra vieții tale și fă ceva folositor ca să ieși din izolare.

Imagine de aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s