Femeia în faţa oglinzii

 

femeia-in-fata-oglinzii-233x350

 

„Fiecare zi de la Dumnezeu ascunde un „bun venit” şi un „la revedere”. Fulgerul dezvăluie un început şi un sfârşit. În acestă scânteiere putem întrezări veşnicia.”

Éric-Emmanuel Schmitt un adevărat magician al cuvintelor, oferă personaje memorabile. Aprofundarea realistă a spiritului uman, provoacă cititorii să reflecte asupra propriilor experienţe.

“Femeia în faţa oglinzii” nu face excepţie, este un roman actual, provocator, un roman care îţi lasă senzaţia că trecutul şi prezentul au făcut front comun pentru a-ţi oferi o poveste plină de frumuseţe şi forţă, o ipostază a sufletului feminin.

Îmbinarea aceasta de epoci, cu detalii istorice şi psihologice, menite doar să puncteze foarte clar perioada în care se desfăşoară acţiunea, cu personajul central o femeie.

Îmi place să cred că este una şi aceeaşi persoană: Anne, „Fecioara din Bruges” aparţinând secolului XVI, Hanna, unul din primii discipoli ai lui Freud şi Anny, vedeta tipic hollywoodiană a zilelor noaste. Aceeaşi persoană care transcende peste veacuri şi renaşte în trei epoci diferite pentru a găsi iubirea, pentru a se regăsi pe sine. Trei femei care nu aparţin epocii în care trăiesc. Aş zice rebele, chiar avangardiste. Oglinda, lumea din jurul lor, în care sunt reflectate, nu dezvăluie adevăratele personaje. Toate trei intuiesc că sunt diferite, că sunt incomplete, că adevărul este departe de stereotipurile societăţii din care fac parte, fie ele religioase, morale sau familiale. Niciuna din aceste femei nu este făcută să fie mamă sau soţie.

Povestea acestor femei libere, care trăiesc intens, vibrând doar la tumultul interior, spune de fapt, povestea unor epoci diferite. Spune povestea femeii în raport cu societatea (oglinda), o poveste clasică, dar modernă. ANA (Anne, Hanna şi Anny) este FEMEIA care refuză să se supună societăţii, care încalcă normele impuse de alţii. Valoare ei este feminitatea, revolta, lumina interioară. Ea realizează că nu există preţ pentru adevăr, iubire, identitate.

FEMEIA lui Éric-Emmanuel Schmitt este fragilă şi puternică în acelaşi timp, este strălucitoare, cu o personalitate complexă.

Imagine de aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s