Bărbații, volanul şi mucii

stop

M-am săturat de scobitul în nas la volan!

Vă rog dragi bărbaţi sa-mi spuneţi ce vă mână la scobitul în nas când sunteţi la volan?

Nu glumesc când pun întrebarea asta. Vreau să ştiu de ce la volan? Atât în mers, cât şi la stop, cu geamuri deschise sau închise, pe soare sau ploaie şi cu cât mai elegantă maşina, cu atât mai adânc foratul.

Dar e vreun sport, vreo modă?

Și după ce foraţi în propriul nas, ce faceţi cu ei, că doar sunteţi la volan, aveţi cu toţii nişte şerveţele la îndemănă sau îi aruncaţi pe geam sau îi colecţionaţi pe spatele volanului?

Da, ştiu că este un obicei tabu, de neacceptat din punctul de vedere al eleganţei în maniere. Nu ar trebui să pun o atfel de întrebare şi probabil că ar trebui să mă prefac că nu văd, dar nu mai pot!

MOR!

Nu cred că bărbaţii șoferi se gândesc la tipul de personalitate sau la sistemul imunitar, atunci când se scobesc în nas la volan, pentru că nu ştiu dacă ştiţi, dar există studii care leagă acest obicei de tipul de personalitate al fiecărui individ care forează în propriul nas. Există şi un termen medical, ce ţine de comportamentul obsesivo-complusiv: rinotillexomanie. Doctorul Victor Laszlo, într-un articol din „Junarul de explorare psihiatrică (Journal of Psychiatric Development)” susţine că, deşi este un nărav prost, scobitul în nas poate să ne ofere elemente preţioase despre personalitatea oamenilor. Introvertiţii, convenţionalii, complexaţii, cei lipsiţi de simţ artistic se scobesc la adăpost acasă, în baie, deci în intimitate. Aventuroşii, creativii, curioşii, cei necomplexaţi şi originali preferă să o facă în public. Iar cei ce forează până în creier sunt nervoşi, anxioşi, nerealişti.

Unele studii susţin că majoritatea oamenilor fac acest lucru de cel puţin patru ori pe zi.

Există specialişti care susţin că în propriul nas ar exista oareșicare microorganisme sănătoase, care ne ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, odată înghiţite. Friedrich Bischinger, un medic pneumolog austriac chiar susţine teoria asta, afirmând că mucusul ar conţine un „cocktail de enzime antiseptice care ucid sau slăbesc majoritatea bacteriilor care sunt capturate de mucus”, spune el că oamenii care fac asta, practic obţin „un impuls natural pentru sistemul lor imunitar”.

Dar acu mi se pare că vă găsesc justificare. Practic, vă ofer răspunsuri la întrebarea mea, de ce vă scobiţi în nas la volan.

Ok, să zicem că admit că aveţi un motiv serios pentru care faceţi asta, dar nu mai pot, zău, vă rog să mă credeţi pe cuvânt.

Luaţi textul ăsta ca pe o rugăminte personală, aşa ca de la mine pentru voi.

Vă rog să reţineţi: nu contează câţi bani ai, ce maşină ai, ce ceas ai la mână sau la ce frizer te-ai tuns, toate astea pălesc din momentul în care degetul vostru este adânc înfipt în nas. Dacă cumva, cineva v-a păcălit că e sexy, aflaţi de la mine v-a minţit cu neruşinare. Nu vă spun să nu vă mai scobiţi în nas, vă rog doar să o faceţi mai cu perdea sau mai rar. Vă propun nişte soluţii pentru scobitul în nas, pentru că nu vreau să privez pe nimeni de vreo plăcere de acest gen, ca să nu zic necesitate: în baie înainte să ieşiţi pe uşa biroului, în lift când sunteţi neapărat singuri, acasă la voi… Şi dacă la stop vă plictisiți puteţi: să vă jucaţi pe telefon, să sunaţi un prieten, să schimbaţi posturile de radio sau pur şi simplu să vă uitaţi în jur, poate găsiţi pe cineva interesant cu care mai schimbaţi o vorbă, două.

Scobitul în nas la volan, bate de departe alte obiceiuri şi apucături masculine pe care încercăm să le ignorăm. Că de, pe oameni nu e bine să încerci să îi schimbi, ci să îi accepţi aşa cum sunt.

Şi vă rog să nu veniţi la mine cu texte de genul:

Dar şi femeile o fac!” or face-o, dar vă rog data viitoare când vă suiţi la volan, uitaţi-vă în jurul vostru, observaţi şi vă rog să fiţi cinstiţi. Eu observ că din cinci șoferi bărbaţi pe langă care trec, patru se scobesc în nas. Şi vă mai spun un lucru, mie îmi plăcea să mă uit după voi, bărbaţii şoferi, dar gata! Mi-a trecut! Acum admir motocicliştii (majoritatea au cască) şi bicicliştii.

Dar am făcut-o doar odată!” (să fim serioşi! Dar bine să zicem că vă cred aţi făcut-o doar odată, dar nu vreţi voi să fie şi ultima?!)

Imagine de aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s